Friskvård med hund på balansboll

Friskvård och rehab med hund på balansboll

Balansträning kan vara otroligt enkelt att göra men gör stor nytta och kan göras av alla hundar, unga som gamla. Med tiden som hunden blir bättre och starkare kan man också öka svårighetsgraden på sin träning. Att arbeta med balans och stabilitet ger hunden en ökad kroppsmedvetenhet. Den ökade kroppsmedvetenheten och stabiliteten gör att hunden har bättre förmåga att ta snabba tvära vändningar, springa på ojämnt underlag med större tasskontroll och med mindre risk för att skada sig. Om det är i aktiv lek eller i tävlingar som agility spelar ingen roll man har nytta av den i båda fallen.

Den äldre hunden som kanske börjar gå lite sämre och som kanske även fått lite mindre muskelmassa som stöttar och hjälper kroppen, har stor nytta av att träna och bibehålla sin stabilitet så länge som möjligt. Detta kan göras i korta pass och under de dagliga promenaderna och därför finns det egentligen ingen anledning att låta bli.

Jag skulle inte vilja klassa balansträning som varken styrketräning eller konditionsträning, utan den bör ses som ett viktigt inslag i den dagliga grundträningen. Har man en rehab hund som är skadad eller som har genomgått operation bör man inte göra vilka övningar som helst, utan rådfråga gärna mig innan. För friska hundar och även små valpar är det bara att sätta igång på egen hand om man vill.

Hur går träningen till:
Jag går igenom olika övningar med dig och din hund kring viktförflyttningar, balansboll, balansplatta, smidighetsövningar och vi sätter ihop ett övningspaket som kan passa just din hund. Därefter är det dags för dig som ägare att träna och väva in det i den dagliga vardagen. Efter ett tag när hunden behärskar övningarna träffas man för en ny genomgång med ökad svårighetsgrad på övningarna.

Balansboll och coreträning friskvård för hund

Vill du se ett filmklipp ”Första gången på balansboll”

Eller se lite mera kring övningar man kan göra på
balansbollen