Vattenlöpband (Water Treadmill, WTM) är en behandling där hunden får gå och springa på ett löpband i vatten, där vattnet hjälper till att stabilisera och verka avslastande på kroppen. Genom att justera och förändra både hastighet och höjd på vattnet kan man stötta hunden och samtidigt arbeta igenom hela kroppen på ett mycket skonsamt sätt. Arbetet går ut på att få hunden att göra en så korrekt rörelse som möjligt i vattnet. Samtidigt bygger man upp muskulaturen och får även igång en grundläggande konditionsträning.

För de hundar som går på friskvårdsträning får man en ökad muskelbyggnad och konditionsträning med högre hastigheter och motståndet som vattnet ger tillsammans med de länge tidsperioder de tränar.

De hundar som har levt ett gott matliv och bär på lite extra vikt och som har svårt att gå ner i vikt, har möjlighet att i vattnet få lite avlastning för lederna och samtidigt kunna jobba med konditionen och fetförbränning. På detta vis får hunden en långsiktigt och varaktig viktnedgång med förbättrad kondition och hälsa.

Hur går en behandling i vattenlöpbandet / water treadmill till:
Man kommer in och får gå in i duschen och skölja av tassar och pälsen ungefär upp till magen.
Hunden går in i treaden och man stänger dörren. Vattnet tappas i lite sakta och sedan smyger man igång löpbandet på låg hastighet. Hur högt vatten man har, vilken hastighet, pauser och längd på passen avgörs av hunden förutsättningar och mål med behandlingsplanen. När behandlingen är avslutad stannas bandet och vattnet tappas ut. Hunden duschas av och eventuell vidare behandling med vibb, laser eller massage kan ges.