Aktiveringsbox BIB

Hundleksak av Bag in box /Aktiveringsbox

Ja varför inte ta en tom bag-in-box (BIB) och göra om den till en uppskattad hundleksak. Självklart kan man ge kartongen som den är som en leksak men nu tar vi det ett steg längre. Vi gör en aktiveringsbox av den. Hunden ska knuffa ner eller lägga ner i sak i ett hål i kartongen. (och funkar självklart att göra även med vilken kartong som helst)

Först får man leta upp en sak som hunden kan greppa och hantera som den ska lägga ner i boxen. Jag valde en tom tändsticksask som jag slog in i tidningspapper och sedan avslutade med ett lager genomskinlig bred tejp. Tejpen är bara till för att öka hållbarheten då fuktiga boxermunnar kan lösa upp papper ganska snabbt.

Lägg saken som ska användas på boxen och markera ut ett större hål.
(gör det gärna dubbel så stort på en av hållen så att man sedan kan stänga den ena fliken och öka svårighetsgraden)
Aktiveringsbox BIB

Skär ut hålet, genom att skära ut två av kanterna och sedan i mitten. jag tar inte bort de utskärda delarn utan viker in dem så att man sedan har en flexibilitet och kan öka svårigheten genom att stänga en av flikarna.
Aktiveringsbox BIB

Så nu är det klart – och bara att sätta igång och träna.
Här kommer lite tips om att träna med den:

Steg 1:
Lägg saken som hunden ska få ner i hålet riktigt nära hålet och låt sedan hunden knuffa ner den med nosen.
Lägg saken till att börja med enkelt så den är mellan hunden och hålet.
När detta sitter så görs det lite svårare där du lägger saken vida sidan om hålet så att hunden nu lär sig att den
inte är att bara knuffa på saken utan att de måste styra knuffen så att den går i hålet.
I detta skedet hjälper man hunden, så om den knuffar ner saken från lådan, så lägga bara upp den på lådan igen. Så att de kan knuffa ner den i hålet med nosen.

Steg 2:
När det är glasklart för hunden att det är saken som ska i hålet så kan man nu lägga saken bredvid lådan. Nu måste de ta upp saken i munnen och lägga ner den i hålet. Tappar de intresse så peta på saken och få igång intresset. I början så får man växla lite mellan steg 1 och steg 2 för att inte göra det för svårt för hunden utan låta den lyckas.

Jag använder gärna klicker när jag tränar mental aktivering. Men huvudsaken är att man tränar och har kul med sin hund inte vilken metod man använder för inlärning.