High five / Vacker tass , koordinationsövning

High five och vacker tass är en utmärkt koordinationsövning för din hund.
Här kan du också arbeta med att hunden ska sträcka ut ordentligt och arbeta med frambenen.

Enklast är börja träna in detta moment är att ta bara ta fram hande ganska så lågt ner, ca armbågshöjd på hunden,och se om hunden använder tassen för att slå /utforska handen. Man kan lägga en godisbit i handen och knyta näven och därmed få hunden att lägga tassen på handen. (har man en supermatglad hund kan det dock få helt annan effekt där nosen och tänderna gör jobbet istället, så träningssätt efter individ)

För de som har arbetat med tasstarget (lärt hunden att markera på tex ett lock, pappbit etc med tassen) så är det ju bara att lägga targeten i handen och så är det snabbt löst. Hundar precis som människor har en ”favorittass” om det sen är höger eller vänster så försök att ganska tidigt börja arbeta med båda tassarna så att hunden sen inte låser sig och tror att det bara är ena tassen som gäller och ger belöning.

När hunden kan markera göra vacker tass i armbågshöjd och båda tassarna så kan man gå vidare och öka svårighetsgraden med high five. Det innebär att hunden ska sträcka upp högt upp i luften och här verkligen sträcka ut. För ytterligare utvecklig av momenten kan man få hunden att slå diagonalt, så du håller handen till höger från hunden sätt och den ska slå med vänster tass och slår då diagonalt och arbetar även med att sträcka musklera där.