Vibrationsträning började användas redan av de ryska kosmonauterna för att förhindra muskelförtvining i rymdens tyngdlöshet. Den aktiverar alla musklerna i kroppen på en gång och det räcker att man är på vibrationsplatan, där hunden kan sitta, ligga eller stå. Med kraftigare vibrationer får man musklerna att dra ihop sig och detta ger en muskelbyggande träning. Använder man sig istället av mjuka och låga vibrationern blir det nästan som en mild helkroppsmassage som ger avslappning och ökad cirkulation och blodgenomströmning. Vibrationerna hjälper också till att skapa en belastning på lederna vilket är viktigt för att bibehålla en bra näringstillförsel och god ledhälsa.

Vibben kan användas som enskild träning eller tillsammans med annan behandling och används framförallt som avslut och nedvarvning efter ett pass i vattenlöpbandet / water treadmillen. Behandlingen kan även användas tillsammans med balansbollar, där bakben eller framben står på vibben och det andra benparet står på boll. Allt beroende på mål och syfte med träningen.

Hur går en vibrationsträning till:
Hunden får sätta, ställa sig eller lägga sig på vibben och man startar upp den på låg frekvens (små mjuka skakningar) och låter hunden bekanta sig med vad som händer. Därefter får hunden lägga sig ner om det är för avslappning eller stå och träna om det är målet, lite beroende på vad hunden själv känner sig bekväm med. Självklart får även husse och matte prova på vibrationsträningen,och sitta med på vibben om de vill.